Claveyrolat, Thierry


Født
31/03/1959
Død
07/09/1999

"Clavette". Fransk cykelrytter der havde sin styrke i bjergene, som vandt flere bjergkonkurrencer i sin karriere bl.a. i Tour de France i 1990. Claveyrolat blev professionel i 1983 på et hold, som udelukkende bestod af nyprofessionelle og professionelle, der ikke havde skaffet sig et hold til 83-sæsonen. Holdet eksisterede kun i en sæson, men Claveyrolat havde vist sine talenter, og blev året efter ansat hos Système U.

I 1985 fik han sin debut i Tour de France, hvor han hjalp Stephen Roche til en tredje plads. Han sluttede selv som nr. 29, han blandede sig aldrig selv i topstriden. Hans bedste resultat kom i 1986, hvor han sluttede som nummer 17; 46 minutter efter Greg LeMond. Thierry Claveyrolat bedste sæsoner var 1989-91, hvor han bl.a. vandt Etoile de Besseges, Tour du Limousin, to etaper i Dauhiné Libéré, to etaper i Tour de France + bjergkonkurrencen og en 4. plads ved VM.

I slutningen af 80'erne blev han beskyldt for brug af doping bl.a. af sin tidligere holdkammerat Paul Kimmage, som skrev en bog, der berørte dette emne. Claveyrolat kørte sin sidste sæson i 1994 hos GAN. Efter karrieren købte han en lille bar i Vizille. Baren hed L'Etape, og væggene var dekoreret med hans cykeltrøjer og pokaler.

Forretningen gik godt det første stykke tid, men pludselig kørte baren med underskud, og Claveyrolat fik en stor gæld. Heldigvis vandt han senere en million franc i et fransk TV-program, men det var ikke nok til at løse alle hans økonomiske problemer. Claveyrolat kom ud i et alkoholmisbrug, og fredag den 13. august 1999 blev han involveret i en trafikulykke. To personer i en modkørende bil blev såret. Han slap selv uskadt fra ulykken, men blev arresteret for spirituskørsel. Thierry Claveyrolat skød sig selv den 7. september 1999, 40 år gammel.
Dan Vendt Christensen