Zoetemelk, Joop

Om rytteren
Født: 03.12.1946
Land: Holland

Hollandsk cykelrytter, der holdt sig på toppen igennem hele sin lange professionelle karriere (1970-87). Han har rekorden i flest starter i Tour de France (16 gange), og i de 16 starter fik han bl.a. en førsteplads (1980), 6 andenpladser (1970,71,76,78,79,82), tre fjerdepladser (1973,75,81) og en femteplads (1972). Zoetemelk kørte i starten af sin karriere mod Eddy Merckx, hvor han ofte blev kritiseret for ikke at angribe Merckx, men Zoetemelk brugte alle sine kræfter på at sidde på hjul af kannibalen.

Som barn brugte han meget tid om vinteren på at stå på skøjter i de tilfrosset kanaler i Holland. Men efter et par milde vintre uden frost, begyndte han med cykelløb. I 1968 vandt han Circuit des Mines og en guldmedalje i 100 km. holdkørsel ved OL i Mexico, efter disse resultater fik han flere tilbud om at blive professionel. Men han ventede til 1970, før han skrev med Flandria-holdet. Han kørte tre år hos Flandria-holdet bl.a. med to samlede 2. pladser i Tour'en. Men hans manager Brik Schotte, den tidligere storrytter, troede ikke på hans evner som Tour-rytter. Så der blev i stedet satset på etapesejre til Eric og Roger de Vlaeminck. Derfor skiftede han i 73 til Gitane-Frigécrème og i 74 til Gan-Mercier.

Hos Gan-Mercier fik han fuld støtte, og det år vandt han flere store løb bl.a. etapeløbene Paris-Nice, Romandiet og Katalonien Rundt. Under Paris-Nice var han involveret i et styrt, hvor han slog hovedet. Styrtet betød at han senere udviklede meningitis og mistede evnen til at smage og lugte. Det påvirkede også hans fysiske evner på cyklen, som kostede ham nogle sejre, og som tog ham mange år at komme over.

Zoetemelk skiftede som 34-årig til det stærke TI-Raleigh-hold, efter adskillige 2. pladser i Tour de France ville han vinde. Endelig lykkedes det!!. Den forsvarende mester Bernard Hinault havde trøjen fire dage undervejs, og lå på 12. etape til sin 3. Tour-sejr. Men bl.a. på grund af dårligt vejr i starten af løbet fik Hinault en knæskade, som tvang ham til at trække sig ud af løbet.

Herefter overtog Zoetemelk føringen, og vandt en sikker sejr på 6,55 foran Hennie Kuiper. Det var dog ligeved at gå galt, da feltet på 16. etape sluttede på bjerget Pra-Loup. TI-Raleigh-holdet førte feltet hen mod bjerget, da Johan van de Velde pludselig styrtede, og tog sin kaptajn med i faldet. Zoetemelk kom dog op igen og forsvarede trøjen.

Som sagt holdt Zoetemelk sig på toppen i hele sin karriere bl.a. blev han som 38-årig i 1985 professionel verdensmester, og i 1987 vandt han som 40-årig Amstel Gold Race.
Dan Vendt Christensen