LeMond, Greg

Om rytteren
Født: 26.06.1961
Land: USA

Den første amerikanske cykelrytter, der slog igennem i de europæiske cykelløb. Han var en komplet cykelrytter, der kun satsede på at vinde Tour de France så mange gange så muligt, dette lykkedes tre gange (1986,89,90). Dette bevis på at amerikanerne også kunne køre cykelløb, førte til et opsving i interessen for cykelsporten i USA.

LeMond startede som hjælperytter for Bernard Hinault, og det kan havde kostet ham en eller to sejre i hans yndlings løb Tour de France. For i 1984 blev LeMond nødt til at ofre sig for en meget dårlig kørende Hinault, hvorefter Hinault lovede ham at året efter ville han køre for ham. Dette løfte holdt han ikke, og LeMond sluttede på andenpladsen i 1985.

I april 1987 blev LeMond ramt af et vådeskud under en jagt, og hele hans krop blev gennemhullet af blyhagl. Der var derfor ikke mange, der troede på at han ville komme tilbage efter den ulykke, men det lykkedes ham, hvorefter han vandt Tour de France igen i både 1989 og 90. Sejren i 1989 blev den mindste sejr nogensinde i Tour de France, da LeMond på den sidste etape, en enkeltstart, overhalede Laurent Fignon i den samlede stilling. Dermed vandt han løbet med 8 sekunder.

Da Greg LeMond stoppede sin professionelle karriere i 1994, havde han stadig 35 hagl i kroppen fra vådeskudsulykken.
Dan Vendt Christensen