Dalgaard, Eluf

Om rytteren
Født: 26.05.1929
Død: 11.08.2004
Land: Danmark

Dansk cykelrytter fra Vejle, der debuterede i 1948 i "Vejle Socialdemokrats" "De unges Cykelløb", som han vandt, men der var dog også kun to deltagere. Herefter meldte han sig ind i Vejle Bane- og Landevejsklub, og vandt de første løb han deltog i. Han blev hurtig C-rytter, og her fandt han ud af at han var bedst til tempokørsel og enkeltstarter, mens han var mindre god i spurterne og på stigninger.

I løbet af første år blev han også B-rytter, men her måtte han kæmpe hårdt for at følge med, og det blev ikke til de store resultater som B-rytter det første år. Men i hans andet år i 1949 gik det klart bedre, og her vandt han faktisk de fire første løb. Derfor blev han A-rytter og lå som en af de bedste bedste jyske ryttere.

Sæsonen 1950 blev et stort gennembrud for Dalgaard, hvor han havde udviklet sig yderligere og fik blandt andet en flot placering som nummer 4 i Tredagesløbet. Netop Tredagesløbet vandt han 2 år senere efter at han blandt andet havde været på det danske træningshold i Frankrig. Sæsonen 1952 blev en god sæson for Dalgaard udover sejren i Tredagesløbet vandt han også Det Svenske 6-dagesløb og blev nummer 7 ved VM i Luxembourg. Hans fik dog desværre en pause midt på sæsonen, da han styrtede og brækkede et kraveben og fik en hjernerystelse.

I efteråret 1952 flyttede han fra Vejle, hvor han arbejdede som slagteriarbejder på Andelsslagteriet, til Uppsala i Sverige, hvor han blev cykelmontør hos A/B Nymann. Flytningen blev foretaget for at udvikle Dalgaards talent yderligere, der virkede med det samme. Specielt hans spurt evner blev forbedret, dertil satte han også dansk rekord for 50 km. på landevej og blev dansk mester i 4 km. individuelt forfølgelsesløb på bane. Ved VM som blev afholdt i Schweiz fik han endnu en 7 plads. Eluf Dalgaard blev i 1952 kåret som årets fund i dansk idræt.

Herefter vandt Eluf Dalgaard mange sejre blandt andet vandt han fredsløbet i 1954 og blev dansk mester på landevej i både 1954 og 57. I 1958 forsøgte han sig også med Tour de France, hvor han deltog sammen med landsmændene Hans E. Andresens, Fritz Ravn, Kaj Allan Olsen. Tour de France-debuten gik dog ikke så godt, da han måtte udgå på 7. etape. Hans landsmand Hans E. Andresens debut gik bedre, da han det år blev den første dansker, der gennemførte et Tour de France.
Dan Vendt Christensen