Walkowiak, Roger

Om rytteren
Født: 02.03.1927
Død: 06.02.2017
Land: Frankrig

"Walko". Fransk cykelrytter fra 1950'erne som stod for den største overraskelse i Tour de France. Overraskelsen kom i 1956, hvor han deltog på det franske regionalhold Nord-Est/Centre. Flere af de store favoritter deltog ikke det år bl.a. Jean Robic og Louison Bobet. Så mange troede, at det var Federico Bahamontes tur til at vinde. Løbet startede også som forventet, da André Darrigade vandt 1. etape, og erobrede trøjen. Belgieren Gilbert Desmet overtog føringen på 3. etape, men Darrigade tog den igen efter anden deletape på 4. etape.

På 7. etape skete det utænkelige, på de 244 kilometer fra Lorient til Angers knækkede feltet, og 31 mand kørte væk. Gruppen kom i mål næsten 19 minutter før de resterende, og Walkowiak kom i gult. På 10. etape mistede han igen trøjen, da endnu et stort udbrud fik et stort forspring, og holdt hjem. Alfred de Bruyne vandt etapen og hollænderen Gerrit Voorting kom i gult. Dagen efter mistede han trøjen til Darrigade, som igen mistede den på 12. etape til belgieren Jean Adriaenssens. Desværre blev det belgiske hold ramt af madforgiftning, så 6. mand kom i gult det år. Hollænderen Wout Wagtmans førte nu med fire et halvt minut til nr. 2 Walkowiak.

På 18. etape fra Torino til Grenoble skulle Tour'en afgøres på en 250 kilometer lang bjergetape. Charly Gaul vandt etapen, men Walkowiak sad flot med over bjergene. Så han kom i mål i en lille gruppe med store stjerner som Federico Bahamontes og Gastone Nencini. Igen skiftede førertrøjen til Walkowiak.

Roger Walkowiak forsvarede trøjen de sidste 4 dage, og den polske indvandrer søn havde fuldstændig uventet taget sejren i verdens største cykelløb.

Sejren i Tour de France var en af Roger Walkowiak få sejre i karrieren, men han blev også nr. 2 i Paris-Nice i 1953 og nr. 2 i Dauphiné Libéré i 1955.
Dan Vendt Christensen