Bernard, Jean-François

Om rytteren
Født: 02.05.1962
Land: Frankrig

"Jeff". Fransk cykelrytter der aldrig vandt hverken et verdensmesterskab, en klassiker eller et af de store etapeløb. Han var dog flere gange tæt på.

Bernard kunne og burde have vundet Tour de France i 1987. Han var i topform, og på den legendariske etape til Mont Ventoux, som det år blev kørt som enkeltstart, knuste han alle konkurrenterne. På den etape blev han den første rytter, som afprøvede at skifte til en lettere cykel, da han ramte Mont Ventoux. Han overtog trøjen fra Charly Mottet, men allerede dagen efter mistede han den igen.

På etapens første stigning punkterede Bernard, og herefter kom han ikke op til konkurrenterne igen. Stephen Roche blev beskyldt for at have angrebet, da førertrøjen havde defekt. Men ligegyldigt hvordan det skete, blev 20-30 ryttere samlet i en gruppe foran Bernard, og Roche overtog 1. pladsen. Jean-François Bernard vandt også den sidste enkeltstart og sluttede på en samlet 3. plads kun 2,13 minutter efter Roche. 2,13 var betydeligt mindre, end det han mistede på den katastrofale etape, hvor han mistede trøjen.

Året efter var han tæt på at vinde Giro d'Italia, han havde vundet tre etaper og havde trøjen. Men igen blev han ramt af uheld, da han på fjerde sidste etape styrtede i en tunnel, og måtte udgå. Skaderne han havde pådraget sig ved styrtet, påvirkede ham i resten af hans karriere. Problemer med ryggen og et knæ forhindrede ham i at finde den samme topform som i 1987.

I de sidste tre sæsoner Jean-François Bernard kørte, vandt han ingen sejre, og han indstillede karrieren i 1996. Han arbejder i dag hos Eurosport.
Dan Vendt Christensen