Pantani, Marco

Om rytteren
Født: 13.01.1970
Død: 14.02.2004
Land: Italien

Italiensk bjergspecialist der i 1990 blev elsket og tiljublet, hver gang feltet ramte en stigning. Han fik det det til at se let ud, når han trådte fra sine konkurrenter i bjergene. Han kørte væk med et utroligt antrit og forcerede konstant tempoet i små ryk, denne kørerstil var der ikke mange der kunne følge med i.

Pantani blev professionel hos Carrera i 1992 efter blandt andet en sejr i amatørernes Giro d'Italia. Her blev han holdkammerat med Claudio Chiappucci, en rytter der på mange måder kan sammenlignes med Pantani. Chiappucci var på det tidspunkt favoritten blandt publikum, men denne rolle overtog Pantani hurtigt med flere flotte resultater.

Hans helt store gennembrud kom i 1994, hvor han vandt to bjergetaper i Giro d'Italia og gennemførte på en samlet 2-plads, senere gennemførte han også på en 3-plads i Tour de France, hvor han flere gange udfordrede Miguel Indurain i bjergene.

I 1995 udfordrer han igen de store i både Giro d'Italia og Tour de France, men under et af de sidste løb i sæsonen kollidere han på en nedkørsel med en bil. Hårdt såret bliver han fløjet på hospitalet, hvor han længe svinger mellem liv og død.

96'sæsonen var ødelagt, og han gør først comeback i 1997, hvor han blandt andet vinder to alpeetaper i Tour de France. 1998 bliver Pantanis helt store sæson, hvor han vinder Giro d'Italia, og senere vinder som den første italiener siden Felice Gimondi, Tour de France. En imponerende præstation af en klassisk bjergrytter som Marco Pantani.

Efter 1998 gik det kun nedad for Pantani, både med karrieren og privat. Han var ganske vist ved at genvinde Giro d'Italia i 1999, men han blev på en af de sidste etaper diskvalificeret, da han bliver målt med en for høj hæmatokritværdi. En for høj hæmatokritværdi indikerer brug af EPO.

Året efter prøver han igen kræfter med italienernes yndlings løb Giro d'Italia, men politiet finder efter en razzia, på Pantanis hotelværelse, en sprøjte med insulin, som de mener han har brugt som doping. Efter dopingbeskyldningerne bliver Pantanis hold ikke mere inviteret til Tour de France, og han må herefter satse på mindre løb.

I 2002 får han sin anden dopingkarantæne, den bliver på 8 måneder efter fundet af insulin på hans hotelværelse. Han appellere sagen og vinder, men den internationale sportsdomstol CAS giver ham som sidste instans karantæne i 6 måneder i 2003. Pantani lod sig herefter indlægge på en privatklinik, hvor han blev behandlet for en depression, som var opstået efter flere års pres fra de langvarige dopingsager.

Marco Pantani bliver den 14. februar 2004 fundet død på et hotelværelse i Rimini i Italien, hvor han i fem dage havde boet isoleret fra omverdenen. Rygterne om hans død spredes hurtigt, og der opstod mange historier om grunden til hans død. Obduktionen fortalte at Pantani døde af et hjertestop efter blodpropper i hjernen og lungerne. Disse blodpropper kom efter en overdosis kokain som forsagede en akut kokainforgiftning.

Marco Pantani blev kun 34 år gammel.

I Marco Pantanis hjemby Cesenatico er der opført en statue til ære for rytteren.
Dan Vendt Christensen