Abdoujaparov, Djamolidine

Om rytteren
Født: 28.02.1964
Land: Uzbekistan

"Abdou" "Tashkent Terror". Sprinter fra Tashkent i Usbekistan, som dominerede massespurterne i starten af 90'erne. Han var frygtet af de andre sprintere, da han ikke bare kørte stærkt men også meget voldsomt og hensynsløst. Hans voldsomme kørsel medførte flere massestyrt og diskvalifikationer af ham, bl.a. blev han diskvalificeret i Gent-Wevelgem i 1992.

På sidste etape til Champs-Elysées i Tour de France i 1991 skete hans mest kendte styrt. Iført den grønne pointtrøje hamrede han ind i en Coca-Cola reklame og barrieren kort før målstregen. I ægte abdoujaparov-stil kørte han med hovedet  bøjet over styret, og så ikke at han ikke havde kurs mod målstregen. Han blev hjulpet over stregen, for at han kunne udråbes som vinder af pointkonkurrencen. Men han blev først hyldet flere måneder efter, da han hårdt kvæstet blev kørt på hospitalet.

Efter 6. etape af Tour de France 1997 blev Abdoujaparov taget med doping i blodet, og blev smidt ud af løbet. Han blev herefter fyret fra Lotto-holdet, og stoppede derfor sin karriere.
Dan Vendt Christensen