Breukink, Erik

Om rytteren
Født: 01.04.1964
Land: Holland

Hollandsk cykelrytter der både havde evner i bjergene og på enkeltstart. Han var født ind i en sports-familie, som ofte dyrkede sport, og hans far var direktør i deres familievirksomhed, Gazelle, der producere cykler. Alligevel begyndte Breukink første som 16-årig at køre cykelløb, men herefter gik det stærkt. Han viste hurtigt, at han havde evner som cykelrytter og allerede året efter sin debut, kom han på det hollandske junior landshold.

Breukink blev professionel i 1986 som 22-årig hos Panasonic efter en periode som stagiare hos Skala-holdet. Han fik en god debutsæson, hvor han vandt en bjergetape og bjergkonkurrencen i Schweiz Rundt. Allerede i en ung alder viste han gode evner som klassementerytter, men han vandt aldrig et af de store etapeløb, han har dog en 3. plads i Tour de France i 1990 og en 2. plads i Giro d'Italia i 1988.

Erik Breukink stoppede karrieren i 1997 hos Rabobank, hvor han bl.a. vandt det hollandske mesterskab i enkeltstart. Efter karrieren har han arbejdet som kommentator hos Eurosport og som sportsdirektør hos Rabobank.
Dan Vendt Christensen