Vid Stein, Kurt

Om rytteren
Født: 17.11.1935
Land: Danmark

"Stein", "Steinen". Dansk cykelrytter fra 1950'erne og starten af 1960'erne, der havde specialiseret sig som forfølgelses rytter. Han startede som begynder i 1952 på Ordrupbanen, dog uden at være det største talent. Men de manglende resultater i den første tid motiverede ham til at fortsætte træningen for at nå sit store mål og blive dansk mester.

Flere gange var han tæt på at hente en guldmedalje ved mesterskaberne, første gang i 1954, hvor han blev nummer 3. De følgende år hentede han en 4. plads, to 3. pladser, en 2. plads og et år uden resultater pga. militærtjeneste. Hans 2. plads kom i 1958, hvor han stillede til start som favorit, men blev slået af et nyt ungt talent ved navn Peer Therkelsen. Kurt vid Stein var tæt på, at opgive karrieren efter dette nederlag, men han havde dog henvist stærke ryttere som Bent Ole Retvig og Flemming Pedersen til 3. og 4. pladsen, så han valgte heldigvis at fortsætte.

I 1959 lykkedes det ham endelig at blive dansk mester i de 4 kilometers individuelt forfølgelsesløb foran Niels Baunsøe. Han gentog bedriften i 1960, hvor han vandt foran Leif Reenberg. I 1961 blev han endnu engang nummer 3 ned DM. I 1961 prøvede han sig som motorpace-rytter, og her blev han den første vinder af Derny mesterskabet. Men et brud på et kraveben efter et alvorligt styrt ødelagde meget af hans sæson.

Udover de individuelle mesterskaber lavede Kurt vid Stein også andre gode resultater, han vandt bl.a. også flere danske mesterskaber i holdforfølgelsesløb. I 1957 var han kaptajn for guldvinderne ved europamesterskaberne i Leipzig, hvor danskerne vandt firemandsholdforfølgelsesløbet i den fremragende tid 4 minutter og 44,6 sekunder. Holdet bestod foruden Kurt vid Stein af Eluf Dalgaard, Palle Lykke Jensen og Svend Aage Hansen.

Også ved verdensmesterskaberne hentede Kurt vid Stein medaljer. I 1962 var han med på det danske hold, der vandt sølv ved VM, og året efter de bronze. Kurt vid Stein indstillede karrieren i 1964.
Dan Vendt Christensen