Agostinho, Joaquim

Om rytteren
Født: 07.04.1943
Død: 10.05.1984
Land: Portugal

Portugals bedste cykelrytter nogensinde, der havde en stor rolle i dansk cykelhistorie. Agostinho var kaptajn for cykelholdet, hvor han og danskeren Mogens Frey kørte i 1970, og begge disse ryttere deltog i Tour de France det år. Frey var på 9. etape etape alene i udbrud, hvorefter Agostinho brød de uskrevne regler og kørte op til Frey.

De to holdkammerater kom sammen til mål, hvor det var Freys tur til at bryde de uskrevne regler. Han åbnede spurten imod sin kaptajn, da han mente han var den hurtigste. Men da Frey kom op på siden af Agostinho, placerede han en hånd på danskerens styr og skubbede ham tilbage. Agostinho kom først over stregen, men blev naturligvis diskvalificeret, og Mogens Frey blev udråbt til Danmarks første vinder af en etape i Tour de France.

Agostinho var ikke den teknisk bedste rytter i feltet og han var ofte meget klodset, dette medførte mange styrt. Men han var kendt for altid at rejse sig og fortsætte, men det sidste styrt i Agostinhos karriere rejste han sig aldrig fra.

Han stoppede sin karriere i 1983, men blev året efterinviteret til at lede at portugisisk hold i hjemlandets store løb, Algarve Tour. Algarve Tour 1984 blev Joaquim Agostinhos absolut sidste løb. I dette løb ramte han en hund, og pådrog sig kvæstelser i hovedet, som medførte hans død.
Dan Vendt Christensen