Roche, Stephen

Om rytteren
Født: 28.11.1959
Land: Irland

Irsk cykelrytter der sammen med Sean Kelly er de mest succesrige irske cykelryttere gennem tiderne. Han klarede sig bedst i de lange etapeløb, mens han ikke brød sig så meget om klassikerne. Han blev professionel i 1981 og havde sin største sæson i 1987, hvor han imponerede med at vinde både Giro d'Italia, Tour de France og VM. Løb som kun han og Eddy Merckx har vundet samme år.

Selv om Roche kørte en flot sæson i 87, blev han efterfølgende fyret fra sit hold Carrera. Dette skyldes at han ikke havde overholdt sportens uskrevne regler under Giro d'Italia. Roberto Visentini var Carreras holdkaptajn, og da han blev sat på den første bjergetape fik hele holdet besked på at hjælpe ham. Roche nægtede og kørte sin egen chance, han fandt et nyt hold, men han kom aldrig til at køre lige så stærkt som i 87-sæsonen.

Hans sejr i Tour de France kom efter en lang hård kamp med både Charly Mottet, Jean-François Bernard og Pedro Delgado. Han havde kun trøje tre dage i løbet, på 19.,24. og 25 etape, men det var nok til den samlede sejr.

Stephen Roche stoppede karrieren i 1993, og arbejder i dag som kommentator hos Eurosport.
Dan Vendt Christensen