Kübler, Ferdi

Om rytteren
Født: 24.07.1919
Død: 29.12.2016
Land: Schweiz

"Die Nase". Schweizisk cykelrytter, der kørte som professionel i perioden 1940-57. Denne periode var cykelsportens "guldalder", som betød at hans konkurrenter var stærke ryttere som Coppi, Bartali, Anquetil, van Steenbergen, Schotte, Ockers, Bobet, Darrigade, Koblet og Magni.

Ferdi(nand) Kübler var en komplet rytter, der specielt var god til bjergkørsel, men var også habil på en enkeltstart, og havde en god spurt. Kübler var kendt som en mand, der elskede opmærksomhed. Så han var én af datidens fotografers yndlinge. Men han havde også et temperament, der en gang imellem kunne give ham problemer.

Kübler blev i 1950 den første schweiziske vinder af Tour de France. Han har også vundet sejre i VM på landevej, Schweiz Rundt, Romandiet Rundt, Liege-Bastogne-Liege, Fléche Wallonne, Meisterschaft von Zürich, Bordeaux-Paris og Milano-Torino.

Hans største sejre var naturligvis verdensmesterskabet og Tour de France. Han blev verdensmester i 1951 i Varese i Italien, hvor han kom med i det afgørende udbrud, og vandt overlegent spurten foran Fiorenzo Magni. Sæsonen 51 var et fantastisk år for schweizisk cykelsport, da Ferdi Kübler også vandt Schweiz Rundt, Romandiet Rundt, Fléche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege. Den anden store schweiziske rytter Hugo Koblet havde også en stor sæson, da han vandt Tour de France og Grand Prix des Nations.

Foruden VM-guldet i 51 vandt Kübler også en sølvmedalje i 1949 og en bronzemedalje i 50. Verdensmesterskaberne i 1949 blev kørt ved Fortunen ved København. Også her var han med i det rigtige med Rik van Steenbergen og Fausto Coppi, men selvom Kübler havde en god spurt, var han chanceløs mod van Steenbergen.

Hans sejr i Tour de France i 1950 kom efter, at hele det italienske hold havde trukket sig ud af løbet. Det franske publikum havde hele løbet råbt og været truende overfor Gino Bartali. Da Bartali på 11. etape til Saint-Gaudens var i udbrud, og blev væltet omkuld kort før mål, blev det for meget for italienerne. Selvom Bartali vandt 11. etape, og Fiorenzo Magni overtog føringen, rejste italienerne hjem. Sejren blev overladt til Kübler, som vandt, 9 minutter og 30 sekunder foran Stan Ockers og 22 minutter og 19 sekunder foran Louison Bobet. Kübler sluttede også som nummer 2 i Tour de France i 1954, hvor Bobet vandt med 15 minutter og 49 sekunder foran den 35-årige schweizer.
Dan Vendt Christensen