Beheyt, Benoni

Om rytteren
Født: 27.09.1940
Land: Belgien

Belgisk cykelrytter der blev professionel i 1962 som 22-årig. Allerede året efter kom hans gennembrud, da han vandt både Gent-Wevelgem og VM på landevej. Den imponerende sejr ved verdensmesterskabet i sin kun anden sæson som professionel ødelagde ironisk nok hans karriere.

Verdensmesterskabet blev det år afholdt i Renaix i Belgien og Rik van Looy var favorit til at vinde sit 3. VM. Rik van Looy sad også med i finalen med flere andre belgiere bl.a. Benoni Beheyt. Beheyt sad i spurten lige efter van Looy, da han var ved at få krampe, og ikke ville ødelægge spurten for van Looy.

Van Looy blev afleveret i spurten og lå til at vinde, men på de sidste meter overhalede Beheyt ham, og blev verdensmester. Beheyt forsøgte, at skubbe van Looy over stregen, men det var for sent. Om Beheyt bevidst blev mester, eller om det var en fejl at han passerede kaptajnen vides ikke, men det belgiske cykelpublikum var rasende.

Året efter blev Benoni Beheyt nr. 2 i både Flandern Rundt og Paris-Roubaix, og han vandt Belgien rundt og en etape i Tour de France. Men i de følgende år vandt han ikke flere store sejre. Han opgav karrieren allerede som 26-årig i 1966, da han blev anset som en forræder både af publikum og af kollegerne.
Dan Vendt Christensen