Nelissen, Wilfried

Om rytteren
Født: 05.05.1970
Land: Belgien

Belgisk sprinter som havde en succesfuld men kort karriere fra 1991 til 1998. Han var et kæmpetalent, der allerede det første år vandt fem sejre bl.a. Tour de l'Oise (Tour de Picardie). Selv om han havde gode konkurrenter som Mario Cipollini, Djamolidine Abdoujaparov, Olaf Ludwig og Laurent Jalabert, kunne han slå dem alle. I de otte år han kørte som professionel vandt han 68 sejre.

Sammen med Abdoujaparov var Nelissen kendt for ofte at køre vildt, og mase sig frem i spurterne. Han var også involveret i et par alvorlige styrt, nogle af dem så alvorlige, at de kunne have kostet ham livet. Det mest kendte styrt kom på 1. etape af Tour de France i 1994 fra Lille til Armentières. I spurten træder en politimand et skridt ud på vejen for, at tage et billede. Nelissen rammer ham, og bliver slynget i asfalten med 65-70 Km/t. Sammen med Laurent Jalabert må Nelissen udgå, men er i sadlen igen kun et par måneder senere.

I sæsonerne 1995-96 var han igen tilbage som vinder, og vandt bl.a. sit andet belgiske mesterskab i 1995. Under Gent-Wevelgem i 1996 blev Nelissen fanget i et nyt voldsomt styrt. På vej mod opløbsstregningen kom han for langt ud i et venstresving, og styrtede. Han smadrede sit højre knæ ind i barrieren, så knæskallen blev knust i flere stykker.

Wilfried Nelissen prøvede, at komme tilbage på cyklen, men hans knæ blev aldrig det samme igen. Han indstillede karrieren i 1998 hos Palmans-holdet.
Dan Vendt Christensen