Anderson, Phil

Om rytteren
Født: 12.03.1958
Land: Australien

"Skippy". Australsk cykelpioner der i 1980'erne og i starten af 1990'erne var med til at skabe interesse for cykelsporten i Australien. Sammen med ryttere som Allan Peiper og Neil Stephens gjorde han det muligt for en stor flok unge australske ryttere at blive professionelle i Europa i 1990'erne. Uden ham ville vi måske aldrig have oplevet ryttere som Robbie McEwen, Stuart O'Grady, Michael Rogers, Baden Cooke og Bradley McGee.

Phil Anderson blev professionel i 1980, efter at han havde imponeret i 1978-79 bl.a. med en sejr i Commonwealth. Allerede fra første år vandt han sejre, og i 1981 blev han den første australier og ikke-europæer, der erobrede den gule førertrøje i Tour de France. Dette gjorde han på 6. etape, hvor han havde imponeret ved at følge Bernard Hinault op ad Pla d'Adet, og tage føringen fra Gerrie Knetemann.

Da Anderson skulle på podiet for, at modtage trøjen, introducerede han en ny tradition i cykelsporten. Han medbragte en Coca-Cola på podiet, som han løftede op i luften, da han blev hyldet. Hurtigt fik Coca-Cola indført dette, hver gang en rytter skulle på podiet.

I 1982 markerede han sig igen i Tour de France, da han erobrede både førertrøjen, pointtrøjen og sluttede som nummer 5. Phil Anderson sluttede også som nummer 5 i Tour'en i 1985, begge gange vandt Hinault. Af hans sejre kan nævnes Schweiz Rundt, Amstel Gold Race, Romandiet Rundt, Dauphiné Libéré, Meisterschaft von Zürich (Züri Metzgete), Middelhavet Rundt, Milano-Torino og to gange Rund um den Henninger Turm.

I 1988-90 kørte han for TVM, hvor han blev han holdkammerat og en god ven til Jesper Skibby.

Phil Anderson indstillede karrieren i 1994 hos Motorola, hvor hans sidste sejr blev Commonwealth løbet, som også var en af hans første sejre i Europa.
Dan Vendt Christensen