Isaksson, Preben

Om rytteren
Født: 22.01.1943
Død: 27.12.2008
Land: Danmark

"Isak". Dansk banerytter der var aktiv i perioden 1958 til 1967. Han begyndte som landevejsrytter som 15-årig, men havde som begynder ikke stor succes. Han var på dette tidspunkt tæt på at stoppe med at kører cykelløb. Men da han kom til at arbejde sammen med Kurt vid Stein ændrede han mening. Vid Stein kunne se noget talent, så han foreslog ham at forsøge sig på banen.

Det tog et par år før det store gennembrud kom. I 1959 blev han noteret for en sejr på Ordrupbanen som begynder, mens han i 1960 blev placeret som nummer 7 på Ordrupbanens præmieliste for amatører med 12 sejre. Med de gode resultater  i 1960 fik Ordrupbanens ledelse øje på hans talent, og han kom på Piet van der Heydens specialtræningshold. Dette fik en stor indflydelse på hans karriere.
Som 18-årig kom gennembruddet, da han blev danskmester i 4 km. individuelt forfølgelsesløb, ved at slå John Lundgreen og hans ven og læremester Kurt vid Stein. Han blev i 1961 også udtaget til VM i Zürich, hvor han igen viste sin klasse. Han blev først slået i 1/4-finalen med 1,6 sekund af hollænderen Jacobus Oudkerk, men Isaksson placerede sig som nummer fem blandt amatørerne i verden.

I 1962 røg han desværre igen ud i 1/4-finalen ved VM, men til gengæld blev landsmanden Kaj Erik Jensen verdensmester. Isaksson havde fortjent at komme i finalen, men han var både handicappet af et hold i ryggen og han havde en sivepunktering i 1/4-finalen. Også firemandsholdet leverede et flot dansk resultat, da de blev nummer 2 efter Tyskland. Dette hold bestod af Preben Isaksson, Kaj Erik Jensen, Kurt vid Stein og Bent Hansen. Ved de danske mesterskaber generobrede Preben Isaksson mesterskabet i 4 km. individuel forfølgelsesløb og blev dansk mester i 4000 meter holdforfølgelsesløb med Bent Hansen, Kurt vid Stein og Ib Reenberg.
 
Forventningerne til Isaksson i 1963 var store, men hans militærtjeneste tog desværre en del af hans træning. Men han fik dog alligevel nogle flotte resultater. Blandt andet blev det danske forfølgelseshold nummer 3 ved VM i Belgien. Holdet bestod af Preben Isaksson, Bent Hansen, Kurt vid Stein og Leif Larsen. Han fik også en bronzemedalje ved DM efter Kaj Erik Jensen og Mogens Frey. Samtidigt generobrede det københavnske hold det danske mesterskab i holdforfølgelsesløb, Ib Reenberg var skiftet ud med Mogens Frey.
I 1964 kom han til VM i Paris i topform og burde have vundet. Men en omgang fra mål i tidskørslen styrtede han, og ødelagde sin chance for medalje. Da han styrtede havde han bedste tid, så han ville have været med i medaljekampen.

På trods af efterveerne fra styrtet var Isaksson senere på året med til de olympiske lege i Tokyo, hvor han lavede at flot resultat. Her fik han en bronzemedalje efter tjekken Jiri Daler og italieneren Giorgio Ursi. Ved Dm vandt han sølv i forfølgelsesløb efter Mogens Frey, men foran Alf Johansen.

I 1965 vandt han sit tredje danske mesterskab i individuel forfølgelsesløb. Han fik også en fornem placering ved VM i San Sebastian, hvor det blev til en bronzemedalje. Desværre blev det ikke til medalje i holdforfølgelsesløbet, da han punkterede.
 
Både i 1966 og 67 fik Isaksson en sølvmedalje ved DM i individuel forfølgelsesløb, begge gange blev han slået af Mogens Frey. Men til gengæld blev det til to nye danske mesterskaber i holdforfølgelsesløb, begge gange med Reno B. Olsen, Jan Ingstrup og Erling Laursen. Preben Isaksson indstillede karrieren efter sæsonen 1967, da han ønskede at stoppe på toppen.
Dan Vendt Christensen